FILMRUMMET: Minoriteter på film – att skildra sin egen historia

UPPSALA KORTFILMFESTIVAL 2019
FREDAG 25/10, 13:00, GRAND
PÅ ENGELSKA. FRI ENTRÉ.

Genom konstnärskap och erfarenheter utforskar vi frågor om filmens och konstens inverkan på bilden av ett minoritetsfolk och kraften av att själv få porträttera snarare än att bli porträtterad. Vem har rätt att skildra minoriteter och urfolk på film? Hur skiljer sig blicken åt beroende på vem som skildrar? Vad vill man som skapare uppnå med att själv vara avsändare? Och vad har tidigare skildringar av minoritetsfolk haft för påverkan på dessa?

Anna Linder är född och uppvuxen i Storuman, södra Lappland men numer bosatt i Göteborg. Hon är verksam som konstnär, curator och kulturproducent, främst inom området rörlig bild. För närvarande är hon konstnärlig ledare för SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images, samt arbetar med experimentfilmen Kronotorpet – Laisheden som utspelar sig under fjället Nalovardo.

Adam Khalil är verksam som konstnär och arbetar med olika uttrycksformer såsom enkanalsvideo, performance, installationer, dokumentärer, videospel och skulptur. I sin konst utgår han ofta från forskning, och berör vitt skilda områden som det ockulta, alternativa historier/fakta, pedagogik och humor. Adam har curerat programmet Anti Etnography som visas under Uppsala Internationella Kortfilmfestival.

Moderator är tv-producenten Lina Puranen.

Se det filmade samtalet på Youtube eller Vimeo

Mer läsning på Filmrummets sida

Festivalinformation här