Sister Drag

Video, 2008, 3 min, stereo, colour, 16:9, PAL
Sister Drag ingår i ett pågående projekt om kvinnors osynliga arbete. “I can´t hear the sound of your sewing machine anymore” är en hyllning till min mor och min mormor och till alla kvinnor som ständigt har dåligt samvete för att de inte räcker till.

”Symaskinen är mitt instrument, mitt redskap. Verket är en hyllning och samtidigt en våldsam uppgörelse med min skuld och mitt dåliga samvete över att jag inte använder den så mycket som jag önskar”. (utdrag ur text till utställningen SYSTER på Borås konstmuseum)

Sister Drag
Tack Christian Marclay för Guitar Drag som inspirerade mig att göra en feministisk version. Åsa Sandzén för redigeringen. Klas Strandberg för hjälpen med mikrofonerna och Jan Alvermark för ljudet. Tack även till er alla som hjälpte mig uppe på Blaikfjället under inspelningen; Ann-Irene Linder, Christina Linder, Johannes Fransson, Oskar Fransson, Gunnar Sundin och Victor Waldemarsson.

© Anna Linder 2008

Relaterade arbeten:

13 Related Sewing Machines
Film, 2011, 6 min, HDCAM-SR, Digibeta, DVD, 16:9, färg, stereo, PAL
Varför hör vi inte längre ljudet av symaskiner? I filmen 13 Related Sewing Machines möter vi en släkt där symaskinen alltid varit närvarande. Filmen är den tredje delen i ett pågående projekt om kvinnors osynliga arbete. I can´t hear the sound of your sewing machine anymore är en hyllning till min mor och min mormor och till alla kvinnor som ständigt har dåligt samvete för att de inte räcker till.

I’m making this sparetime useful by not making waste
Performance, 2010, 2-8 hours, 4-8 channels
Ett sätt att ta till vara på tiden och göra lite nytta. Laga och lappa i ett samhälle där vi inte längre prioriterar att ta hand om de textila materialen. Vi bygger sopberg av övergivna kläder och gamla handarbeten samtidigt som vi köper nytt i ett rasande tempo. Vi importerar varor som tillverkats i andra länder under förhållanden vi helst förtränger.

SYSTER
2005, Nyckelringar
Ett verk för alla systrar i världen. Nyckelringarna skapades i samband med vernissagen för filmen Systerskapets År av Åsa Elzén och Sonia Hedstrand. De två första nyckelringarna gavs till konstnärerna som present. Sedan dess har de spridits via olika nätverk och systrar men även sålts i butiker som Hallongrottan, Konst-ig med flera. Finns att köpa i shopen.

SYSTER
2014, Medaljer
Gjordes speciellt till öppningen av utställningen SYSTER på Borås konstmuseum 2014. Alla systrar kunde delta genom att skriva sitt namn på tavlan när de köpt en nyckelring för en symbolisk summa.

This post is also available in: Engelska