Spermahoran på Marabouparken konsthall

QUEERFEMINISTISKT EVENEMANG

Onsdagen den 7 mars 2018 kl 18.00 – 20:00

Som en uppvärmning inför 8 mars bjuder vi in till en kväll med svar på tal, normbrytande familjekonstellationer, experimentfilm och frihetstörstande rådjur. Att viga en dag till att ifrågasätta maktstrukturer och ojämnt fördelade resurser räcker inte, varför inte låta även 7 mars bli en dag tillägnad detta. Se det som en uppladdning, en rivstart eller en förlängning av något större.

Kl. 18:00 visar Zafire Vrba verket ”Alltså nu har jag suttit och kollat på dig hela kvällen och jag lyckas inte riktigt placera dig.” Ett ljudverk som består av obekväma frågor, påståenden och situationer som transpersoner ofta hamnar i, och möjliga sätt att ta sig ur dom och ge svar på tal. Efter visningen kommer Zafire prata om feministisk solidaritet och syskonskap med transpersoner.

Kl. 18:45 efter en kortare paus och introduktion visas filmprogrammet:

MAN, 12 min (2016) av Maja Borg
MAN är ett utvidgande av genus och språk. En färd genom graviditetens vildvuxna landskap där kroppen är i ständig förändring, vari den enda kvarvarande inspelningen av Virginia Woolfs röst ekar.

Filmen använder sig fullt ut av ett experimentellt formuttryck – 8mm-film framkallad för hand i kombination med animationer i akvarell; omslutet av en rad självporträtt där konstnären gör satir av sin egen gravida kropp och könsidentitet.
MAN visas i sammarbete med Filmform. http://www.filmform.com/

Act On Instinct, 16 min (2013) av Elin Magnusson
Bland granar och havrefält, bland älgar och mossor går ett Rådjur med tre små kid i ett koppel. Hon är nybliven mamma och försöker förhålla sig till den nya rollen. Hon är natur, det här är hennes marker, ändå lyckas hon inte skaka av sig känslan av utanförskap och en sakta växande panik.

Samtidigt, i en parallell värld, får vi höra hennes tankar om familjenormer, barnaskaffande och rädsla. Vad är straffet för att inte älska sitt barn? Vad händer om klockorna aldrig ringer och berättar att det är dags? Blir jag ensam då?

Spermahoran, 12 min (2016) av Anna Linder
Spermahoran är en queer experimentell film om ofrivillig barnlöshet i en värld där de normativa heterosexuella relationerna sätter reglerna för vem och vilka som får bli föräldrar och på vilket sätt. Dessa kroppar som normaliserar oss till kön när vi vill reproducera oss själva. Om viljan att ge bort den möjligheten till någon annan och den gemensamma längtan och försöken att bli gravida tillsammans.

Filmerna är både på engelska och svenska. Foto av Maja Borg från filmen MAN.

Kl. 19:30 blir det Q & A mellan Maja Borg, Elin Magnusson, Zafire Vrba och Jenny Richards som är konstnärlig ledare på Marabouparken. Frågorna kommer ställas på engelska.

Marabouparken konsthall

Marabouparken Queerfeministiskt evenemang 7 mars

Zafire Vrba (född 1980) är svensk-tjeckisk konstnär och pedagog baserad i Stockholm. Zafires konstnärskap omfattar pedagogik, performances, video, text och workshops. Verken utforskar och ger kommentarer till frågeställningar om reproduktion, lust, religion och transpolitik. Zafire har ateljé i Gamla Hagalund i Solna. Zafire Vrba är en av fyra transpersoner som driver självförsvarsprojektet SVAR PÅ TAL.
www.svarpatal.se www.zafirevrba.com

Maja Borg (född 1982, Norrköping) är konstnär och filmregissör men jobbar även som filmfotograf och klippare. Redan som liten filmade och regisserade Borg olika filmprojekt, då i sin lokala omgivning. Idag jobbar hon med film och konstprojekt över hela världen. Hennes långfilm Future My Love har haft stor internationell spridning och nominerades till bland annat The Michael Powell Award på Edingburgh International Film Festival 2012.
www.majaborg.com

Elin Magnusson (född 1982, Norrköping) är konstnär och regissör utbildad på Konstfack. Hennes arbete rör sig i gränslandet där kulturen krockar in i naturen och normer ifrågasätts. Allt som oftast använder hon sig av skogen och djuren för att berätta sina historier om feminism, sexuallitet, kropp och rum. Act on Instinct har frekvent visats både internationellt och nationellt, nu senast på Museum De Domijnen, Sittard, Holland.
www.elinmagnusson.com

Anna Linder (född 1967, Lappland) har arbetet med rörlig bild som konstnär, kurator och producent sedan tidigt 90-tal. Hon är nu bosatt mellan Göteborg och Stockholm, Sverige. Annas arbete har blivit uttaget till festivaler och konstutställningar internationellt. Filmer att nämna är cum pane – den man delar sitt bröd med, densen och 13 Related Sewing Machines.
www.annalinder.se