The Swedish Archive for Queer Moving Images Presents: Let´s Fly Again

Program + tider under Göteborgs Filmfestival:
Bio Valand, söndag den 28 januari kl. 20.20. Fri Entré. Först till kvarn gäller.

Facebook: Let´s Fly Again

Om Vingarne av Mauritz Stiller från 1916 är världens första queerfilm så skulle vi kunna säga att svensk queerfilm är mer än 100 år. Det firar vi med att starta ett arkiv, en plattform, ett community för svensk queer rörlig bild. Med ett pinfärskt projektstöd av Kulturbryggan i ryggen är det nu för första gången möjligt att långsiktigt arbeta med insamlande och synliggörande av den queera filmhistorien.

The Swedish Archive for Queer Moving Images smygstartade med en visning i Umeå i samband med att projektstödet tillkännagavs i slutet av november 2017 och gör nu sin andra visning under Göteborgs filmfestival. De fyra filmerna som visas i Göteborg spänner över cirka 40 år i tid och är alla väldigt olika i form och uttryck. Att ständigt aktivera samlingen genom visningar i många olika sammanhang och kontexter kommer att synliggöra ett enormt stort historiskt material som alltför ofta censurerats och glömts bort.

Några av filmerna har legat på lagerhyllor i många år och måste dammas av igen för att kunna visas. Manhood är ett exempel på en film som inte visats på länge. Filmens regissör Mia Engberg tycker själv att det är en av hens allra bästa filmer. En tidig transfilm med mycket humor och värme. Detsamma gäller den korta animationen som baseras på en av Marie-Louise Ekmans mest kända målningar Strip-Tease. En fantastisk liten pärla som digitaliserats särskilt för arkivet. Exit: Alaska av konstnären Hanna Ljungh tar oss med på en fiktiv resa till ett kritvitt norrland och en längtan efter det rena och orörda. I Chako Paul City fortsätter vi resan norrut med målet att hitta den utopiska lesbiska staden som patriarkatet glömde. Göteborgsfilmarna Lasse Långström och Leo Palmestål är på sitt allra bästa slapstick humör och driver hårt med både norrlandsmyter och lesbianer.

Strip-Tease av Marie Louise Ekman, 1982, 3 min, Animation
Animerad film baserad på den kända tavlan Strip-tease av Marie-Louise Ekman.
Regisserad av Lars-Arne Hult. Produktion Svenska Filminstitutet, Lisbet Gabrielsson.

Manhood av Mia Engberg, 1999, 10 min, Dokumentär (eng. tal)
Att vara kvinna och sen bli man när du bor tillsammans med en flata som faktiskt kanske är bög…
Vad är manlighet? Kommer du bli en bättre man om du vet hur det är att vara kvinna? En film om könstillhörighet i San Francisco. Filmen är producerad för Ikon, Sveriges Television.

Exit: Alaska av Hanna Ljungh, 2003, 4:32 min, Konst (eng. undertext)
Exit: Alaska är iscensättningen av en resa norrut. Den består av ett filmat sockerlandskap kombinerat med ljudet från konversationen i en bil, och en monitor med text.
Dialogen bygger på en scen ur filmen ‘Five Easy Pieces’ (1970) översatt till svenska, där två kvinnor liftar genom USA för att komma till Alaska. Vi började lifta vid Stora Wäsby utanför Stockholm.
Exit: Alaska är ett försök att dekonstruera en bild. Där filmens lager av både fiktiv och verklig information får sträva åt olika håll och stötas mot varandra. Filmen är en lek med de inneboende motsättningarna i en handling, där den vardagliga smutsen och det tafatta försöket får vistas i samma rum som visionens och det storslagnas kritvita horisont.

Chako Paul City av Lasse Långström och Leo Palmestål, 2010, 30 min, Resereportage (eng. undertext). Regissörsbesök.
Vintern 2009 åkte frilansreportern Beata Brattström tillsammans med fotografen Magda Andersson ut i den norrländska vildmarken för att leta reda på den mytomspunna lesbiska staden Chako Paul City.
Ett möte på Zappho bar med en person som sa sig vara från staden hade resulterat i en vägbeskrivning. Den visade sig leda till en av stadens vaktstugor och ett spännande möte uppstod.
Varför har staden varit gömd? Hur sker reproduktionen? Varför välja leva utan män? Hur ser deras samhällsstruktur ut? Vad gjorde Astrid Lindgren och Valerie Solanas där?
Följ med på Beata och Magdas resa in i en undangömd värld och få reda på allt du velat veta om ett lesbiskt utopiskt samhälle.

The Swedish Archive for Queer Moving Images i samarbete med Akademin Valand,
konstnärerna och filmskaparna.
Med stöd av Kulturbryggan och Holger och Thyra Lauritzens Stiftelse.

För mer information om programmet kontakta Anna Linder.