Contact

Anna Linder Photo by Del LaGraceVolcano

Anna Linder
Karl Johansgatan 84

414 55 Göteborg
Sverige
mobil: 070-643 01 51
mail(at)annalinder.se

Foto av Del LaGrace Volcano

Anna Linder, är född och uppväxt i Storuman, södra Lappland. Hen är verksam som konstnär, kurator och kulturproducent. Framförallt inom området rörlig bild. Hens egna verk; filmer/videos och installationer har visats på exempelvis Moderna Museet i Stockholm, ICA i London, Svenska institutet i Paris, Borås konstmuseum, Göteborgs konsthall, Södertälje konsthall, Havremagasinet och Galleri Alkatraz i Ljubljana. Filmfestivaler som visat Linders filmer är bland andra Rotterdams Internationella filmfestival, Tribeca Film Festival, Arsenal Experimental i Berlin, Oberhausen Film Festival och Edinburgh Filmfestival.
Hens senaste queera experimentella film Spermahoran med tillhörande fotografier köptes nyligen in till Moderna Museets samlingar och ingick i det konstnärliga forskningsprojektet Queera rörliga bilder som avslutades i mars 2017 vid Akademin Valand (numera HDK-Valand).

Pågående är arbetet med Colere med stöd från Konstnärsnämnden, Svenska Filminstitutet, Film i Västerbotten och Göteborgs stad. Colere visades senast på Havremagasinet i Boden 2021-2022 och kommer att visas på Haninge konsthall från den 3 februari 2024. Linder startade under 2016-17 ett arkiv, en plattform för queer rörlig bild i Sverige: SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images. Linder var även konstnär och mentor i projektet Myter & Verkligheter – En Lesbisk Odyssé (2018-19).

Hen är en av medlemmarna i den vilande konstnärsgruppen High Heel Sisters och hen var med och initierade Föreningen JA!.

2021 tilldelades Linder Dynamostipendiet för SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images.

Representerad:
Moderna Museet Stockholm
CFMDC – Canadian Filmmakers Distribution Centre
HEURE EXQUISE! – Centre international pour les arts video
Arsenal Experimental Berlin
The Film-Makers´Coop
Filmform -The Art Film & Video Archive