Artikel om Queera rörliga bilder – ETC Göteborg

”Hon lyfter fram nya perspektiv i filmens värld.”

”Boken avhandlar många filmer som länge varit som spårlöst försvunna från filmhistorien. Tidigare bortglömda eller undanskuffade filmer av kända namn som Susan Sontag och Mai Zetterling. Bland annat återges ett samtal där Gösta Ekman medverkar och berättar om sina upplevelser av att filma med Susan Sontag.”

”En annan lyckad filmvisning Anna Linder minns från Konsthallen är när Queer Eyes flyttade över till Bio Roy och visade Norrtullsligan från 1923, efter Elin Wägners debutroman. Att locka en massa folk till en gammal stumfilm, med kända jazzmusikern Cecilia Persson på piano, är den typen av glädjekickar Anna Linder får i sitt arbete med att lyfta fram queerfilm, både från förr och nu.”

”Vissa fraser är extra påtagliga och talande. Som de om ”transparence”, eller ”trans parents”.”

”I och med att queerfilmen inte lyfts in i den allmänna filmhistorien, inte visats, inte skrivits om så har den ständigt förbisetts. Sedan i höstas utvecklar jag idén kring att starta ett arkiv, en plattform, en community kring queera rörliga bilder i Sverige. Med ett startstöd från Kulturbryggan pratar jag med upphovspersoner som är queera om vad de själva vill ha och vad de önskar, så att det hela inte bara är min idé. Det är viktigt att vi är flera som samsas kring formen.”

Läs artikeln i sin helhet (only in Swedish)