The Swedish Archive for Queer Moving Images Presents: Let´s Fly

Kortfilmsblock introducerat och curerat av Anna Linder
Umeå Europeiska Filmfestival i samarbete med Bildmuseet Umeå – Art Friday!
Språk: Engelska, Svenska. Textning: Ingen

Om Vingarne av Mauritz Stiller från 1916 är världens första queerfilm så skulle vi kunna säga att svensk queerfilm är mer än 100 år. Det firar vi med att starta ett arkiv, en plattform, ett community för svensk queer rörlig bild. Vi är starka. Vi är grymma. Vi är många.

Det finns en enorm samling av queera uttryck sedan 1916 och fram till idag. Till visningen i Umeå har ett brett urval gjorts utifrån tankar om kollektivitet, kamp och identitetsfrihet. Några av filmerna har legat på lagerhyllor i många år och måste dammas av igen för att kunna visas. Manhood är ett exempel på en film som inte visats på länge. Filmens regissör Mia Engberg tycker själv att det är en av hens allra bästa filmer. En tidig transfilm med mycket humor och värme. Detsamma gäller den korta animationen som baseras på en av Marie-Louise Ekmans mest kända målningar Strip-Tease. En liten pärla. Eftersom programmet visas i anslutning till Bildmuseets after work så innehåller det såklart en massa musik och action(s). Mai Zetterling kom tillbaka till Sverige med kritiska ögon för att göra en porträttfilm av staden Stockholm. Zetterling är vass i monologerna när hen raljerar över svenskheten och äktenskapet, hen ”dragar” och citerar August Strindberg. Zetterlings kollektivitet i filmskapandet för oss över till Verklighetens Folk som 2010 gör en aktivistmusikal inför det stundande svenska riksdagsvalet. De är inte heller nådiga med Sverige och sjunger ut sin vrede i koreograferad dans. The Knifes gamla musikvideo Pass This On är alltid lika bra, lika snygg och ja, helt underbar. Hela programmet inleds med en lesbisk hångelorgie. En film som njuter och som ger den rådande normen fingret! Kom Let´s Fly.
– Anna Linder

Filmer som ingår i blocket (52 min):
Babes Roll Out (Brynhildur Thorarinsdottir & Sanna Carlson, 2017, 4:20 min, Lesbisk action), Strip-Tease (Marie Louise Ekman, 1982, 3 min, Animation), The Knife – Pass This On (Johan Renck, 2003, 3:45 min, Musikvideo), Manhood (Mia Engberg, 1999, 10 min, Dokumentär), Mai Zetterling’s Stockholm (1979, 25 min, Essäfilm samt Gråt allians av vårt hat (Verklighetens Folk, 2010, 5:33 min, Aktivistmusikal)

Umeå Europeiska Filmfestivals hemsida

This post is also available in: Engelska