En stol till Sara

Only in Swedish

En stol till Sara är inspirerad av en naturlig dansscen i skogarna kring Sandsjönäs i Västerbottens inland. Här dansade min farfar som ung och spelmannen satt i skogsgläntan på stolen som var formad ur en granstubbe. Med En stol till Sara vill jag skapa plats för den musik som kan uppstå i mötet mellan stolen och den spelande, de lyssnande och de dansande.

En stol till Sara undersöker även spelmannastolen och dansen i gläntan då när järnvägen byggdes i slutet av 20-talet.

Stolen är motorsågad ur en granstubbe och slipad med vinkelslip. Den har skapats under en motorsågsworkshop inom mentorsprojektet Myter och Verkligheter – en lesbisk odyssé och den färdigställdes i träverkstan på Örnsköldsviks museum och konsthall den 19 september 2019. Stolen tillägnas Sara Parkman som är musiker med folkmusiktradition och som skulle kunnat spela i just den gläntan sittandes på just den stolen.

Fotografierna är tagna dels för 25 år sedan när min farfar Gunnar Brännlund visade mig gläntan och dels sommaren 2019 när jag återbesökte gläntan tillsammans med mitt barn Juno 1.5 år.

Sara Parkman improviserade på stolen vid öppningen i Örnsköldsvik den 20 september 2019.
Utställningen pågick tom den 23 november 2019 och är en del i Myter och Verkligheters mentorsprojekt.

Nästa utställning öppnar den 10 februari 2020 på Nordmalings bibliotek under kommunens Regnbågsvecka 10-16 februari 2020. Därefter fortsätter ytterligare utställningar – mer information kommer.

Läs mer om utställningen här

Tack till Ann-Charlotte Boholm som höll i motorsågskursen.