Queert filmskapande – samtal, presentation och filmvisning på Bildmuseet Umeå

Under Umeå Europeiska Filmfestival visas två filmer och ett kortfilmsprogram på Bildmuseet. Den här lördageftermiddagen är temat Queert filmskapande. Välkommen till samtal, presentation och filmvisning. Fri entré.

Kortfilmen Spermahoran (12 min) är en queer, experimentell film om ofrivillig barnlöshet i en värld där de normativa heterosexuella relationerna sätter reglerna för vem och vilka som får bli föräldrar, och på vilket sätt. Språk: Engelska. Ingen textning.

Filmen kommer att introduceras av regissör Anna Linder. Efter visningen följer ett samtal med Anna Linder, som även är med i filmen, och Hanna Högstedt som också medverkar. De kommer att berätta om arbetet med Spermahoran utifrån några frågor. Hur skapar vi ett tryggt rum för den film vi vill göra och för dem som ska medverka? Finns det något vi kan kalla ett queert sätt att göra film? Vad kan en queer kulturproduktion tillföra rent kreativt?

Anna Linder är född och uppväxt i Storuman och är verksam som konstfilmsproducent och curator av olika filmprogram och filmfestivaler. Hon har bland annat kuraterat Uppsala kortfilmfestival och Umeå Europeiska filmfestival. och var en av de inbjudna curatorerna för invigningen av det Europeiska kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014. Anna Linder har visat samisk film och video på Moderna museet, Tempo Dokumentärfestival samt Samiska veckan i Umeå och hon kuraterade serien Queer Eyes för Göteborgs konsthall. Samtalet sker på svenska.

Datum: 2016-11-26
Tid: 14:00—15:30
Plats: Bildmuseet Umeå