Colere

Colere at Havremagasinet, Boden October 16 2021 – January 30 2022

Only in Swedish

ARTIST TALK den 1 februari 2022 kl. 18:00
Lyssna till hela samtalet här. Presentation av utställningen med Jonatan Bergström. Lyssna här.
Intervju för Kulturnytt P1 av Anton Bennebrant : Lyssna här.

Vernissageprogram 16 oktober 2021:
12.00 – Dörrarna öppnas.
12.30 – Tal till Torparna – Läsning av Anna Linder och Hanna Högstedt.
13.00 – 14.00 – Guidad visning av utställningar med konstnärerna Jette Andersen, Anna Linder, Birgitta Linhart och Kalle Brolin.
14.00 – Performance av Kalle Brolin – Jag är osläcklig, live inför publik
16.00 – Dörrarna stängs.

Text om Colere
I Colere återvänder Anna Linder till det som en gång var släktens boplats i Laisheden, Sorsele kommun från 1919 till 1964. Projektet återberättar historien – fylld av motsägelsefulla känslor av sorg, tacksamhet, vrede och kärlek – om familjen Stenlunds torp – Odlingslägenheten Västra Laisheden, Kronoparken Abmoberget. Berättelser om denna mark som uppläts av kronan till den duglige utan eget hemman för odling och skogsvård, utan rätten att äga marken. Hur familjen måste lämna platsen efter decenniers försök att omvandla denna steniga mark till fertil jord. Annas ständiga återbesök vid Laisälven de senaste åren synliggör området som en plats naturen har återtagit; björkdungarna, grästuvorna, kargheten som torparna aldrig lyckades övervinna och endast sönderfallande ruiner av det som en gång hyste en familj med elva barn.

Projektet har undersökt fenomenet kolonisering; befolka, bebygga, odla upp på ett närgånget plan över lång tid. Kolonisering kommer från latinets colere; bebo, besöka, utöva, vakta och respektera, och har i sin uppmanande form, cole, manat till respekt och vördnad inför jorden, marken vi lever av och att uppskatta livet. Samtidigt som colère på franska kommit att betyda ilska, vrede.

Verk som visas i utställningen:

Colere
2021, 4:18 min, färg/sv/vit, stereo
Original format: Super-8 och video, Tvåkanalig film och videoinstallation

Colere utgår helt från platsen Laisheden där det en gång stod ett torp, en odlingslägenhet på Kronans mark. Ständiga återbesök och samtal med dem som levde där har skapat minnesbilder, fragment av historier och frågor som inte längre kan besvaras. Platsen har återgått till naturen och idag finns endast små spår av det liv som en gång var. Växtligheten och björkarna har tagit över marken. Genom insamling av växter under åren har nya verk i form av filmer, fotogram, växtprintar och skuggspel växt fram som i sin tur återanvänds i filmen och återger det som tidigare odlades och skördades.
Musik: Sara Parkman, Xenia Kriisin, Samantha Ohlanders
Filmfoto och klipp vänster kanal: Maja Borg
Filmfoto höger kanal: Marcus Viklund och Simon Oscarsson. Klipp: Maja Borg
Med stöd från Göteborgs stad, Svenska Filminstitutet, Film i Västerbotten, Konstnärsnämnden och Havremagasinet

Odlingslägenheten, Västra Laisheden, 2021
Sex svartvita fotografier av torpet
Laisheden var en kär plats och i släktens fotoalbum finns otaliga bilder av torpet. Några av bilderna finns även inramade och satt på väggen hemma hos alla mina släktingar.
Tack till Cecilia Helsing, Urban Viklund, Emmy Johansson, Ann-Britt Andersson, Ulrica Brolin, Angélika Borg

Laisheden, 1947
Oljemålning, Konstnär: M Mathisen
Denna oljemålning har så länge jag minns suttit på väggen i vår sommarstuga vid Laisälven som ligger cirka två kilometer från Laisheden. Ingen idag vet vem konstnären är och hur det kom sig att den målades.

Familjen Stenlund i Laisheden, 2021
Björkar, familjefotografier, torkade växter, glasskivor
Fotografer: Släkten Stenlunds
Idag har Laisheden växt igen av björkar. Björken är ett så kallat pionjärträd som först av alla tar över en plats och gör den till sin. En gång gjorde mina släktingar samma sak. De tog över. Röjde undan, öppnade upp, byggde nytt, drog näverlurkar och hässjade hö. De levde sina liv på den här platsen. De var nybyggare. Under fyrtiofyra år vårdade de marken. De upplät den i sin tur till andra familjer, bland andra familjen Skum som årligen bodde några veckor i bagarstugan för en billig penning när de flyttade med sina renar. Mark som de hade rört sig på sedan långt innan.
Tack till Cecilia Helsing, Urban Viklund, Emmy Johansson, Ann-Britt Andersson, Ulrica Brolin, Angélika Borg och Krister Eriksson

Emmys berättelse, 2021
Texthäfte, 52 sidor
En text skriven av mormors syster Emmy Johansson i Sorsele. Emmy är en av dem som bodde hemma i Laisheden under många år. Emmy skrev som tur är ned sin berättelse som sträcker sig över hela hennes liv och skildrar hur de levde i Laisheden.
Transkriberat av: Christina Linder
Tack till: Emmy, Axel, Per-Erik och Per-Fredrik Johansson

Dokumenten, 2021
Arkivhandlingar, 88 sidor
Kommunikationen mellan kronotorparen och skogsarbetaren William Stenlund och Domänstyrelsen skedde genom kontrakt, avtal, handskrivna brev, ritningar, investeringslistor, prislistor, inventeringar med mera. Från första kontraktet 1919 till ett brev om överlåtelse 1962 kan vi följa hur Laisheden formades under alla dessa år.
Tack till John-Erik Hansson, Arkivarie, Riksarkivet, Härnösand
Anna Sténs, Arkivchef, Folkrörelsearkivet i Västerbotten
Cuno Bernhardsson 1:e arkivarie, Forskningsarkivet Umeå universitetsbibliotek

Tal till torparna, 2021
Ett tal skrivet av Anna Linder och Hanna Högstedt.
Läsning framförs live under vernissagen

Blåklockor, 2021
Väggmålning, Blyerts
Blåklockorna var min mormors favoriter. Mammas också. Mina med. De växte överallt kring Laisheden och efter Ammarnäsvägen. De trivs i sandig och karg jord. De skapar sig liv överallt i små skrevor och prång. På till synes omöjlig mark breder de ut sig och ger oss så mycket glädje. Så tänker jag mig min släkt på nåt vis. Envist kämpande. Stolta. Glada. Aldrig att de klagade. 2021 blev den lilla blåklockan utsedd till Sveriges nationalblomma.
Väggmålningen utförd av Anette, Havremagasinet
Tack till Lisbet Gabrielsson

Arbetssång, Händer minns, Colere, Slå rot, Surmyren
2021, 16:30 min, mp3
Under arbetet med filmen Colere har musiken skapats av Sara Parkman, Xenia Kriisin och Samantha Ohlanders. Tre dagar i maj 2021 stängde de in sig och skrev musik tillsammans som bygger på texter, bilder och berättelser från Laisheden.
Musik skriven av Sara Parkman, Xenia Kriisin, Samantha Ohlanders
Texter av Hanna Högstedt, Anna Linder, Sara Parkman, Xenia Kriisin och Samantha Ohlanders

Colere – Laishedens växter 1, 2019-2021
25 stycken fotogram
Kameralöst fotografi – fotogram – är en slumpmässig och mycket analog form för avbildning av objekt på fotografiskt papper. Här har olika växter som torkats och pressats använts för att skapa bilderna. Tekniken är snabb och ”försvinnande” eftersom processen är ljuskänslig och avbildningen bleknar bort allt eftersom den utsätts för ljus. Dessa bilder har ”stoppats” och blivit fotograferade på nytt med en digital kamera.
Fotografer: Cecilia Helsing och Anna Linder
Tack till Lina Holmberg och Kållereds ramverkstad

Colere – Laishedens växter 2, 2018-2021
Tittskåp med ljuskänsliga växtprintar
Växtprint 1: Spenatsaft med Röllika
Växtprint 2: Rödbetssaft med Midsommarblomster
Växtprint 3: Nässelsaft med Rödklöver
Kameralöst fotografi som växtprintar är en del av är en mycket tidig teknik för att avbilda växter på papper. Här har vi använt oss av akvarellpapper målat med olika grönsaks- och växtsafter och placerat de torkade växterna ovanpå för att sedan utsätta dem för solljus. Efter två dagar till två veckor framträder så det fotografiska avtrycket. Växtprintarna skapades 2018 och har aldrig tidigare visats för någon eftersom de är så ljuskänsliga.
Fotografer: Cecilia Helsing och Anna Linder

Storvindelns Fria Församling, 2021
Träkyrka
Sommaren 1975 när jag var åtta år följde jag med min mormor till gammelmorfar Williams sommarstuga vid Laisälven. Där hölls en auktion med Williams kvarlåtenskap. På ett långt bord framför stugan hade de radat upp alla sakerna och där såg jag den; träkyrkan. Jag ville absolut ha den och min mormor ropade in den. Jag minns att vi fick vänta länge och att det var något särskilt med den där kyrkan. Min mormor tillhörde Storvindelns Fria Församling hela sitt liv.

Skuggväxter, 2021
Skivspelare, Diaprojektor, Växter från Laisheden, Oasis
Att gå genom en glänta fylld av blommor och växter skapar minnen som för dig tillbaka i tid och rum. När du kisar genom bladen mot solen eller bara rör vid dem så de vajar lätt. Gläntan i skogen där ladugården låg är om sommaren en blomsteräng, vild och vacker.
Tack till Kållereds Radio & Tv-Service, Leif Alenäs, Kolbrun Inga Söring och Ia Högstedt

Fotot ur serien med 25 fotogram skapade tillsammans med Cecilia Helsing.

More about the exhibition at Havremagasinet